Quantcast
Channel: Utländska aktier » skatt
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Nätmäklare utomlands: alternativ till Avanza och Nordnet

$
0
0

Eftersom det blir allt svårare att handla själv på utländska börser till rimliga priser i Sverige så är det kanske dags att kolla upp utländska nätmäklare. Det finns ett rad specialiserade nätmäklare i Europa. Ofta är det dock inte så lätt att få en depå där pga. av interna regler, språk eller andra föreskrifter.

Jag har hittad LYNX Broker som en nätmäklare man kan använda sig av att få tillgång till spännande utländska börser och marknadsplatser.

LYNX har sitt huvudkontor i Nederländerna men bedriver sin verksamhet även i Tyskland. Det faller under EU rätt och de respektive nationella lagarna. Bakom LYNX stor den amerikanska nätmäklare Interactive Brokers (IB). Genom att använda den gemensamma infrastrukturen försöker företaget håller kostnader ner och istället satsa ganska aggressivt för att komma in på den europeiska marknaden. Samtidigt ger partnerskap med IB rätt stora muskler och tillåter investeringar i t.ex. kopplingar till marknader som är för dyra för dem svenska nätmäklarna att koppla sig upp med.

  • Språk:
    Webbsidan är på tyska. Har man tagit sig över den tröskeln (man kan ju navigera på sidan med hjälp av Google Translate)så kan man få avtal osv. på engelska. Än så länge finns det inga blanketter på webbsidan. Kundtjänsten har dock lovad att dem ska vara tillgänglig inom kort. En utmaning i detta sammanhang är dock identitetskontrollen. Lynx är dock nöjd med att en Bank bekräftar identiteten.
  • Plattform:
    Som de flesta nätmäklarna erbjuder Lynx olika tekniska lösningar för handeln på börsen. Det finns en webbplattform som är kostnadsfri och tillgänglig i olika språk. Däribland engelska. För de mer professionella användare finns det ett program som installeras på datorn. Dessutom tillhandahåller Lynx apper för i princip alla mobiltillverkare. Man kan ansöka om ett testkonto för att testa t.ex. webbplattformen. Jag fick dock inte igång det vid det första och andra försöket.
  • Marknader:
    Med Lynx får man tillgång till 80 börser och marknadsplatser för derivat, aktie- och Forexhandel i 19 länder, inklusive Xetra och Frankfurtbören i Tyskland, en rad olika marknader i USA, London Stock Exchange, Euronext, men även aktiebörser i Hong Kong, Japan och Australien. Inte alla produkter finns tillgänglig för handel men urval är dock betydligt större än allt vad man kan hitta hos nätmäklarna och storbankerna i Sverige. En översikt med handelstider finns här.
  • Priser:
    Pris- och avgifter av Lynx ser mycket förmånlig ut. Courtaget ligger inte långt ifrån personalpriser hos de svenska nätmäklarna. Avgiftsmodellen orienterar sig på vad som gäller på den amerikanska marknaden: man betalar ett fast belopp per aktie eller ett minimibelopp. På så sätt blir det billigare att köpa aktier från etablerade företag än att handla med s.k. penny stocks. Här är en översikt över priser/courtage på några marknader:
    USA NYSE
    Nasdaq
    OTC
    m.m.
    0,01 USD per aktie
    (upp till 2000 aktier)
    0,005 USD per aktie
    (från 2001 aktier)
    speciell courtage för penny stocks
    Min 5,00 USD
    Tyskland Xetra
    Frankfurt
    0,15%
    Min 6,00 Euro
    Max 99,00 Euro
    Storbritannien London Stock Exchange 10 GBP upp till 50.000 GBP per avslut
    10 GBP + 0,01% från 50.000 GBP per avslut
    Min 10,00 GBP
    Stämpelskatt 0,5 – 1,0% kan tillkomma
    Schweiz SWX 0,15%
    Min 15,00 CHF
    Kanada Toronto Stock Exchange
    TSX Venture
    0,02 CAD per aktie
    (upp till 2000 aktier)
    0,01 CAD per aktie
    (från 2001 aktier)
    speciellt courtage för penny stocks
    Min 5,00 CAD
    Nederländerna
    Frankrike
    Italien
    Spanien
    Belgien
    Euronext 0,15%
    Min 6,00 Euro
    Sverige OMX 0,15%
    Min 40,00 SEK
    Australien ASX 0,15%
    Min 10,00 USD
    Hong Kong Hong Kong Stock Exchange 0,15%
    Min 25,00 HKD
    Stämpelskatt 1,0% kan tillkomma
    Japan Tokyo Stock Exchange 0,15%
    Min 500 JPY
  • Krav:
    Lynx har som krav att man har ett depåvärde eller kontantinsats som motsvarar 4000 Euro. Vill man handla obegränsad i USA så förutsätter dem att minst 2000 USD av detta belopp ska finnas i US valuta eller värdepapper.
  • Garanti:
    Lynx underliger både tyska och nederländska tillsyn. Alla konton och depåer ligger dock hos IB i Storbritannien, enligt uppgifterna på företagets webbsida. Därmed gäller den brittiska bankgarantin. Den statliga brittiska garantin uppgår till max 48000 GBP eller motsvarande 487000 SEK.
    Dessutom skriver Lynx att alla konton som förvaltas av IB är försäkrad. Försäkringsskydd uppgår till 30 millioner USD per kund varav en million USD avser kontanter.
  • Skatt:
    Sedan två år tillbaka finns en ny beskattning av kapitalvinster i Tyskland (”Abgeltungssteuer”). Alla tyska mäklare är skyldig att dra av 25% av vinsten direkt vid försäljningen. Vid årets slut får kunden sen räkna upp eventuella förluster med dessa redan beskattade vinster och deklarera mellanskillnad. För utländska, europeiska mäklare gäller det dock inte, vilket är anledningen för att ett antal europeiska mäklare har gett sig in på den tyska marknaden. Dem erbjuder nämligen möjlighet att kunden deklarerar själv vid slutet av året. Fördel med det är att man har sin kapital kvar under hela året. Mot den svenska Skatteverket få man alltså redovisa nettovinsten. Inte alla gör det. Men det har förekommit att tyska myndigheter som dessa europeiska nätmäklare är skyldig att rapportera till byter ut informationer med skattemyndigheter i andra EU länder. Utdelningar hanteras oavsett den tyska Abgeltungssteuer.
  • Annat:
    Lynx har en stor urval av deritvatbörser i många länder. Så för dem som känner sig sugen på att handla med futures, obligationer m.m kan det vara att kolla även den delen av erbjudandet. Dessutom har man möjlighet att blanka aktier på ett stort antal marknader, inklusive USA.

PS: Jag får ingen provision eller andra förmåner från Lynx för det här inlägget. Men jag önskar att jag fick det … Ska det någonsin bli av så kommer jag skriva det här.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8